Равське Розточчя: унікальність та привабливість

0fddc02fce7a340bbdfd3d437a26b424ef183cf35fca960789f84c887a183177

На численних пагорбах, які простяглися на захід від славного міста Львова, розкинулося Розточчя. Край, багатий на красу, що з давніх часів милує око людини і звеличується у творчості видатних митців минулого та сьогодення. Адже відомий своїми мальовничими горбами-останцями, густими лісами та цілющими джерелами. 

Саме ними славиться регіональний ландшафтний парк «Равське Розточчя», створений у 2007 році.  На площі 19103 га, з метою збереження в неушкодженому стані унікальних природних ландшафтів, історико-культурних комплексів та об’єктів; збереження водно-болотного комплексу — простягся унікальний природний масив,  котрий має значний вплив на водний режим річок – приток Західного Бугу.

До парку  належать Дев’ятирська, Липницька, Кам’яногірська, Кунинська, Потелицька, Крехівська, Середкевицька сільські та Магерівська селищна ради. На даний час Замківська сільська рада є буферною зоною парку з метою збереження цілісної території. Також парк слугує екологічним коридором між українськими і польськими природоохоронними територіями.

У парку взято під охорону типові соснові та букові, унікальні сосново-дубово-букові природні ліси, лучні та болотні природні комплекси. Загалом площа характеризується широким спектром лісорослинних умов і складом насаджень, де трапляється значна кількість рідкісних видів флори і фауни та їхніх угруповань. Сюди увійшов гідрологічний заказник загальнодержавного значення «Потелицький». Територія заказника представляє собою болотний масив з вільховим лісом. Він відіграє значну водорегулюючу та водоохоронну роль, особливо у формуванні стоку  р. Рати, в басейні якої знаходиться.

Прикладом такого масиву-останця є гора Вовковиця на окраїні м. Рави-Руської. На сході добре виділяється басейн р. Малинівки та р. Дерев’янки. Тут поширена водна, прибережноводна, болотна та лучна рослинність, яка включає такі види як болотна папороть, жовтець вогнистий, гірчак зміїний, валеріана висока, зніт болотний, ситник розлогий, косарики черепитчасті, півники болотні, декілька видів пальчатоко-рівнника та ін.

В околицях с. Руди-Крехівської знаходиться каскад озер загальною площею 3 км квадратних. Озера — штучного походження, вони оточені системою каналів та дамб. Біля витоків річки Фійна знаходиться цікаве урочище Майдан. Рельєф його горбистий, з великою кількістю ярів та балок. Найвищою вершиною в урочищі є г. Біла (385,7 м). У заболоченій долині р. Фійна розташовано каскад озер. 

У лісових масивах парку спостерігається висока чисельність парнокопитних тварин – козулі та свині дикої. Тут неодноразово бачили лося і видру річкову, досить часто трапляється вальдшнеп.

Завдяки сприятливим кліматичним умовам і мальовничим горбо-гірним  ландшафтам територія парку має вагоме рекреаційне значення. На його території є чимало пам’яток історико-культурної та духовної спадщини,наприклад, Крехівський монастир братів Василіан, де збереглися пам’ятки духовної культури доби раннього християнства. Видатним культовим об’єктом є джерело в урочищі «Заглина», вода якого має чудодійні властивості й приваблює багатьох паломників. У селі Потелич є декілька архітектурних пам’яток, найцікавішою з яких є одна з найстаріших дерев’яних церков на Львівщині – церква Святого Духа (1502 р.).

Організація роботи регіонального ландшафтного парку тільки починається. Для збереження біологічного та ландшафтного різноманіття, природної, культурно-історичної спадщини, забезпечення сталого розвитку регіону створено Розточанський міжнародний біосферний резерват (заповідник). Він формується на базі вже існуючих природоохоронних територій Польщі та України. До складу української частини біосферного резервату в першу чергу входитимуть: природний заповідник «Розточчя» (2084 га) з охоронною зоною (2100 га), Яворівський національний природний парк (7079 га) та Регіональний ландшафтний парк «Равське Розточчя» (20464 га). Ці заповідні об’єкти безпосередньо межують із найбільшим у Європі військовим навчальним полігоном, що дозволятиме вивчати можливі наслідки міліарного впливу на навколишнє природне середовище. 

Молоді, завзяті та креативні керівники – Юрій Рудий та Андрій Старчак — разом із командою однодумців вважають, що регіональний ландшафтний парк «Равське Розточчя» служитиме екологічним коридором між українськими та польськими природоохоронними територіями, забезпечуватиме їх територіальну і функціональну єдність. А ще це сприятиме покращенню екологічної репрезентативності, рівночасно, дозволить спільними зусиллями екологів двох країн вирішувати пріоритетні завдання зі збереження біологічної диверзитності та забезпечення сталого розвитку в регіоні. 

Резерват матиме також вагоме значення для розвитку міжнародного туризму. Взаємне відвідування біосферного резервату сприятиме культурному зближенню та духовному взаємозбагаченню населення двох держав. У цьому і полягає важливе культурне та екогуманне значення ландшафтного парку.  Так, в майбутньому заплановано розробити дві екологічні стежки, які пролягатимуть через села Потелич та Бір-Кунинський, та три  туристично-велосипедні маршрути. Щоправда, для цього необхідно залучати інвесторів та небайдужих людей, які охоче погодяться вкласти свої кошти та знання для збереження унікальності та привабливості «Равського Розточчя». Надіємося, що таких знайдеться чимало.

Зоряна ГУМНИЦЬКА,
Наталія САЛАМАХА,
Ярослав ГЛУТКОВСЬКИЙ.